vineri, 18 februarie 2011

GAAP/IFRS IMOBILIZARI...

"Arhitectura" domeniilor de amortizare atunci cand avem cerinte de raportare GAAP/IFRS ar fi urmatoarea:
01 IFRS
02 GAAP
03 Domeniul Delta GAAP-IFRS
Fiecare domeniu este alocat unui ledger. Obligatoriu domeniul 01 va fi alocat ledgerului principal.
Amortizarea se va duce separat in fiecare ledger, conform cheiei de amortizare si duratei de utilizare alocate fiecarui domeniu de amortizare.
In cazul in care valoarea de capitalizare este recunoscuta diferit la nivelul IFRS/GAAP, sistemul se comporta astfel:
a) introducem o tranzactie care afecteaza numai GAAP (GAAP e ledger secundar)
SAP-ul va genera nota contabila in timp real numai in ledgerul secundar (daca domeniul de amortizare delta, in tranzactia OADB, a fost setat cu indicatorul 6 - posteaza inregistrari in GL direct).
b) introducem o tranzactie cu o majorare/diminuare care afecteaza numai IFRS (IFRS este ledger principal)
SAP-ul va genera nota contabila care va afecta ambele ledgere.
Periodic, rulam tranzactia ASKB care va posta "storna" inregistrarea din ledgerul secundar.

E nou si pentru mine, sper ca am inteles corect. Am verificat si functioneaza, nu prea inteleg de ce nu putem posta direct si in legderul principal numai. Mai cercetam...

O sa ne intelegem bine...

4 comentarii:

Nico spunea...

Di, ai blog !
La cat mai multe si frumoase comentarii

Anonim spunea...

Amortizarea se va duce separat in fiecare ledger, conform indicatorului de control postare la nivel de arie de amortizare!
Achizitia de mijloc fix se posteaza mai intai pe asset, valoarea se duce pe toate ariile.Apoi cu tranzactie dedicata si tip document dedicat (fie numai ptr leading ledger fie numai pentru local ledger) se face ajustarea de valoare.Asta daca vrei sa ai FI-AA integrat si fara erori la reconciliere. In AA doar o singura arie poate actualiza in timp real valorile de achizitie si amortizarea simultan. Mai sunt ariile de reevaluare sau cele de suport investitie care pot posta online dar nu gestioneaza valorile de achizitie. In plus , daca ai factura de fz, aceasta nu o poti posta cu valori diferite pe 2 ledger-uri. Assetul il poti dar nu in acelasi document cu factura. Peace :)

Diana spunea...

Salut,
"Amortizarea se va duce separat in fiecare ledger, conform indicatorului de control postare la nivel de arie de amortizare!"
Tot ce ai spus tu este perfect adevarat.
Probabil ca te-a "suparat" propozitia de mai jos:
"Amortizarea se va duce separat in fiecare ledger, conform cheiei de amortizare si duratei de utilizare alocate fiecarui domeniu de amortizare".
Dar isi are si propozitia asta rostul ei.
Decid sa amortizez diferit IFRS/GAAP pentru ca am metode de amortizare sau durate diferite, nu?
Cine esti?:)
Merci,
Diana

Anonim spunea...

Salut
Pe mine nu m-a "suparat" nimic. Am citit post-ul tau si mi s-a parut incorecta explicatia. Amortizarea nu se duce separat conform cheii ci conform indicatorului de postare. Amortizarea se calculeaza/planifica separat in fiecare ledger pe baza cheii de amortizare si a duratei de viata. Cred ca asa ar fi mai corect.In rest nu am nimic personal. Bafta multa !